2011. szeptember 10., szombat

WORLD REVOLUTION 2011 OCTOBER 15



FELHÍVÁS - KIÁLTVÁNY 
„Október 15. felejthetetlen nap lesz az emberiségnek. Ez lesz az első egész bolygót érintő állampolgári találkozó egy jobb világért.

Ez a forradalom már elkezdődött, készülj egy nemzetközi találkozásra az igazi demokráciáért. Itt az idő, hogy megszerveződjünk és elkezdjünk megosztani megoldási alternatíváinkat és ajánlatainkat a világgal.

A kezdeményezést a spanyol forradalom inspirálta, amit folytatnunk kell! (...)


Mi vagyunk a felháborodottak, a névtelenek, a hangtalanok. Ott voltunk, csendesek, de éberek, figyeltünk. Nem felfelé a hatalomra tekintve, de keresve az oldalt, és a megfelelő alkalmat arra, hogy egyesüljünk egymással.

Semmilyen politikai párt, szervezet, szakszervezet nem képvisel bennünket! Mi sem őket, mert mindenki, mindenki önmagáért beszél. Együtt akarunk egy olyan világot kialakítani, ahol az emberek és a természet az első, a gazdasági érdekek előtt.
A lehető legjobb világot akarjuk megtervezni és felépíteni.
Együtt meg tudjuk csinálni, és meg is fogjuk!
Félelem nélkül!


Az első szikrák az arab országokban szálltak fel, ahol ezrek vonultak utcára és foglalták el a tereket, emlékeztetve a kormányokat, hol is van az igazi hatalom.
Az izlandiak folytatták, elfoglalva ismét az utcákat, kimondva gondolataikat és döntéseiket a jövőről. 
Ez nem sokkal a spanyol események előtt történt, ahol a szomszédságokban, falvakban, városokban is elfoglalták az utcákat.
Most a láng gyorsan terjed a Franciaországon, Görögországon, Portugálián, Olaszországon és Törökországon keresztül, és a békés tüntetők sírásának visszhangja egész Amerikában és Ázsiában hallható, ahol új mozgalmak ütik fel a fejüket mindenhol. 
Csak egy globális forradalom képes szembeszállni a globális problémákkal. 
Eljött az idő mindenki számára, hogy visszafoglaljuk a nyilvános tereket, hogy vitázzunk egy új jövő felépítéséről. 

EZ EGY FELHÍVÁS A VILÁGFORRADALOMRA, OKTÓBER 15-ÉN. 
Hívjuk az embereket, hogy békésen foglalják el az utcákat és tereket a gyülekezésre, vitára és reflexióra.
A mi feladatunk visszakövetelni a közéletet, és összekovácsolni azt a világot, amelyben élni szeretnénk.

Foglald el a teret!!! Foglald el az utcákat!!! Világforradalom!”






World Revolution 2011. október 15.Május közepén egy békés tüntetéssorozat indult Saponyolországból és terjed azóta is egész Európában és néhány esetben a kontinensen kívül is. Békés térfoglalással egybekötött eszmecserék ezek az események, ahol a demokráciáról beszélgetnek mindazok, akik úgy érzik a demokrácia mai európai felfogása távol áll a valódi részvételtől. Október 15-ére meghirdették a Világforradalmat, hogy ezen a napon az egész világon egyszerre vonuljanak az emberek utcára.
“Egészen professzionális módon elhallgatja a hazai és a nemzetközi média is azt az eseményt, ami májusban Spanyolországban elindult” – kezdte Péterfi Ferenc a Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorának vezetője múlt szerdai adását, melyben a Világforradalom (World Revolution) nevű nemzetközi térfoglaló akcióról beszélgettek. Az adás itt meghallgatható: Demokrácia MOST! 
Valóban nehéz dolga van annak, aki a Facebookon már magyar nyelven is megtalálható kiáltványról szeretne olvasni. Az egyetlen hely – a közösségi oldalon kívül -, ahol magyarul is lehet olvasni az eseménysorozatról a GlobalVoices oldal magyar nyelvű kiadása. A vezető nemzetközi hírportálok közül a Guardian számolt be részletesebben is a tucatnyi spanyol nagyvárosban zajló megmozdulásokról.
Miről van szó?
“Ezrek vonultak utcára Spanyolországban tiltakozva a korrupció, a munkanélküliség, a megélhetés bizonytalansága és a kétpártrendszert előnyben részesítő politikai struktúra ellen” – olvasható a GlobalVoices oldalon. Május 15-én kedődött a tüntetés a spanyol fővárosban, néhány nappal az ottani regionális választások előtt. A demonstráció a következő napokban ülősztrájkként folytatódott Madrid főterén, a Puerta del Solon. A résztvevők itt vertek először tábort, amit aztán először több más spanyol, később más európai nagyvárosban is követtek.
Madrid, Puerta Del Sol
Tüntetés Madrid főterén a Puerta Del Solon (forrás: globalvoicesonline.org)
A tereken kialakuló spontán beszélgetésekből mostanra már szervezett gyűlések és megfogalmazott célok lettek. E célok már sokkal általánosabbak, mint a korrupció és a munkanélküliség elleni harc. Mindezek feltételéül mára már a valódi demokrácia megteremtésének lehetőségeiről folyik a párbeszéd. A táborokban és gyűléseken kisebb csoportokban mindenki elmondhatja, mit jelent neki a demokrácia. A már megfogalmazott gondolatok szerint az, amit ma Európában demokráciának hívunk voltaképpen minimalizálja a társadalmi folyamtokban való állampolgári részvételt. A demokrácia reprezentatívabb formájának elősegítését követelik, és a hatékonyabb állampolgári részvétel eszközeinek támogatását. Mindezzel pedig a politikai átláthatóság megteremtését, a korrupció felszámolását és a hatalmi ágak hatékony szétválasztását szeretnék elérni. Céljuk végül feladni a leckét demokráciából a vezető politikai hatalomnak: egy megvalósítható alternatíva felmutatása a jelenlegi rendszerrel szemben.
Spanyolországban a tüntetők ellen már május 16-án kivezényelték a rendőrséget, miután az ország választási hatósága kijelentette, hogy a tüntetés sérti a spanyol választási törvényeket és felszólította a kormányzatot az intézkedésre – olvasható a Guardian oldalán. A GlobalVoices egyik magyar fordításban is megjelenő írása pedig arról számol be, hogy május 27-én “a barcelonai tüntetők üzeneteiben az állt, oszlatják őket” A hivatalos kommunikáció szerint azonban ez nem oszlatás volt, csupán a közterület-fenntartók munkájának biztosítása érdekében ürítették ki a teret.
A világszerte megrendezésre kerülő békés demonstrációkra felhívó vagy azokat megörökítő bejegyzések, videók a legkülönbözőbb tag-ekkel jelentek meg a közösségi és megosztó oldalakon, ami megnehezíti az események nyomon követését. A GlobalVoices oldal egyik írásában összegyűjtötte leggyakoribb tag-eket. Hasonlókról olvashatunk ugyanitt egy magyar nyelvű írásban is.
A mozgalom Magyarországra is eljutott TELJES CIKK FOLYTATÁSA....

1 megjegyzés:

  1. http://www.facebook.com/event.php?eid=260658203949673

    Itt csatlakozhattok

    VálaszTörlés