2015. április 1., szerda

Kedves 21. századi középiskolás diákok! - Egy tanár elnézést kér


Bárcsak lenne egy varázspálcám, hogy adhassak nektek egy olyan iskolát, amelyben teret kaphatna, hogy számtalan különböző módon vizsgálódhatnátok, felfedezhetnétek, kísérletezhetnétek és tanulhatnátok. Megtapasztalhatnátok mi a valódi tanulás és nem a magolás... Használható tudásban és nem végkép felesleges, napok alatt elfelejtett lexikai "tudásban" részesülnétek. (Az írás eredetijét kiegészítettem néhány saját gondolattal és korábbi kapcsolódó VilagHelyzete cikkel)


Kedves 21. századi középiskolás diákok!


Úgy érzem, elnézést kell kérnem tőletek. Legnagyobb erőfeszítéseink ellenére nekünk, tanároknak nem sikerült rábeszélnünk a politikai döntéshozókat arra, hogy változásokat hozzanak a közoktatásba. Úgy tűnik, nem tudtuk meggyőzni vezetőnket arról, hogy a ti oktatásotokba befektetett pénz olyan befektetés, amelyből mindannyiunknak haszna származik majd, olyasmi, amely nem szennyezett vizet vagy mérgező levegőt eredményez. Fogadjátok el tehát ezt a bocsánatkérést tőlem egészen addig, amíg oktatásotok nem válik fontosabbá, mint a külföldi cégek igényei.

Sajnálom, hogy olyan korán kell beérnetek az iskolába reggelenként annak ellenére, hogy az idegrendszerrel kapcsolatban végzett kutatások kimutatták, hogy a tizenévesek agya nem működik optimálisan délelőtt 10 óra előtt. Azt is sajnálom, hogy engedélyt kell kérnetek arra, ha ki akartok menni a teremből vécére, még ha közben már jogosítványotok és részmunkaidős állásotok van is, és éppen mostanában hoztok meg fontos döntéseket a középiskola utáni életetekről.

Sajnálom, hogy minden egyes tanítási napon hat órát vagytok kénytelenek ülni annak ellenére, hogy kutatások kimutatták a túl sok ülés káros hatását az agyműködésre és az egészségre.

Sajnálom, hogy az életkorotok alapján sorolnak be titeket csoportokba, és veletek egykorúakkal együtt kell végigjárnotok az iskolát, mintha az életkornak bármi köze is lenne az intellektushoz, érettséghez, készségekhez vagy képességekhez.

Sajnálom, hogy sokan közületek, akiknek küzdelem az iskola, nem kaptok semmiféle segítséget a tanuláshoz, mert a jelenlegi gazdaságpolitika nem sorolja szükségleteiteket a támogatandó célok közé.

Sajnálom, hogy olyan tárgyakat kell tanulnotok, amelyek nem érdekelnek titeket, olyan időkben, amikor az emberiség össztudása 12 havonta megduplázódik.

Sajnálom, hogy elhitetik veletek, hogy csak bizonyos számú ötös osztályzat kerülhet kiosztásra, melyekért versenyeznetek kell, amikor pedig az emberiség fejlődése mindig is együttműködés eredménye volt, amely együttműködést az iskolákban gyakran „csalás”-ként bélyegeznek meg.

Sajnálom, hogy tankönyveitek idejétmúlt információkat tartalmaznak, és hogy az osztálytermekben használt technikai felszerelést nem tartják karban, és az gyakorlatilag elavult.

Sajnálom, hogy az, amit úgy neveznek, hogy személyre szabott, differenciált tanulás, minden személyességet nélkülöz. Az igazán személyes tanulás túl sokba kerül, értitek?

Sajnálom, hogy minden hírverés ellenére a jelenlegi kormány eddigi teljesítménye alapján a nemrég bejelentett BC Innovációs Stratégia valószínűleg semmiféle jelentős változást nem hoz, azt kivéve, hogy újabb módokat találtak arra, hogy számokban fejezzék ki, mit is csináltok ti a suliban.

De leginkább azt sajnálom, hogy az oktatási rendszer arra helyez hangsúlyt, hogy részei legyetek egy nyersanyag-kitermelő, extraktivista gazdaságnak, míg környezetünk, mely nélkül nem lenne gazdaság, éghajlati válságon megy keresztül, mely ki fogja kényszeríteni, hogy minden, amit jelenleg csinálunk társadalmilag, politikailag és gazdaságilag villámgyorsan átalakuljon, s ez az átalakulás titeket teljesen felkészületlenül ér majd.

Annyira sajnálom.


Bárcsak nem törte volna össze a bennetek levő kíváncsiságot az osztályterem egyformasága.

Bárcsak lenne egy varázspálcám, hogy adhassak nektek egy olyan iskolát, amelyben vannak terek, amelyben számtalan különböző módon vizsgálódhatnátok, felfedezhetnétek, kísérletezhetnétek és tanulhatnátok.

Bárcsak meg lenne az erőm ahhoz, hogy újra meggyújtsam a tanulás iránti szenvedélyt, amely oly nyilvánvalóan ott van a szemetekben az első iskolai napot megelőző hetekben.

Bárcsak segíthetnék nektek emlékezni arra, hogy mielőtt diákok lettetek, tudósok voltatok, akik kísérleteztek, felfedeztek, megkérdőjeleztek és összefüggéseket találtak.

És költők is voltatok… emlékeztek, hogyan írtatok le dolgokat úgy, hogy azzal szórakoztattátok és bámulatra késztettétek a körülöttetek levő felnőtteket?

Arra születtetek, hogy tanuljatok. Nem tudtok nem tanulni.

Sajnálom, hogy elhitetik veletek, hogy az egyetlen dolog, ami számít, az az a fajta tanulás, ami az iskolában történik. És abból is az a fajta, amely az osztályteremben történik. De abból se minden. Csak azok a dolgok számítanak, amelyek benne lesznek a dolgozatban.

Bárcsak elvihetnélek titeket máshová, ahol az oktatási rendszer fontos a politikusoknak, akik hiszik, hogy az, hogy milyen lesz országuk társadalma a jövőben, attól függ, milyen az oktatási rendszer ma.

Olyan időkben, amikor életünk függ attól, mennyire zseniálisan oldjuk meg legösszetettebb problémáinkat, elpazaroljuk az elmék képességét arra, hogy kreatív megoldásokkal álljanak elő. A serdülőkor az, amikor az emberi lények agyi fejlődésük csúcsára érnek. Lépten-nyomon ott a bizonyíték arra, milyen bámulatosan tudtok szabadon gondolkodni és mekkora kapacitásotok van megoldásokat találni.


Bárcsak megmutathatnám a hatalmon levőknek azt, hogy mire is lennétek képesek, ha esélyt kapnátok rá. Bárcsak …

Üdvözlettel,
egy Tanár

Képesség, kapacitás, és készségek is lennének ! 

LENNE ! Ha HAGYNÁK ! De ugye nincs idő ! Sosincs ! 

Mert haladni kell ! De mire nincs pont idő ? A lényegre ! 

Kérdezni ! Vitatkozni a hallottakkal ! Válaszokat gyűjteni !
Kutatni ! Képezni magadat ! Tájékozódni ! Ráébredni a világra ! 

És hová is kell egyáltalán sietni ? 


Ahogy egy korábbi cikkemben is írtam: a leggyakrabban hangoztatott mondat, amivel kitérünk az elől, hogy a fiatalokat érintő kérdésekre és érdekességekre választ kelljen adni: "Erre nincs idő, mert haladni kell az anyaggal! Mindjárt itt az érettségi...." Szóval mire is nincs idő? A világ megismerésére ? A gyerekekkel való beszélgetésre?
 A világ helyzetéről való elmélkedésre? Hogy miért zajlanak dolgok, és IGAZÁBÓL mik állhatnak a háttérben, hogy milyen csodálatos is az Univerzum és a világ ... ?


Pont erre nincs idő, mert "apróbetűs részeket" magoltatunk be, hátha azt kérdezik majd a felvételin, vagy egy eszelős valaki a dolgozatban, aminek segítségével 1-5-ig besorolnak minket - mintha az kifejezne bármit is az élettel kapcsolatos valódi tudásunkról ..... 



Mert a fiatalokat IGENIS ÉRDEKLIK A VILÁG DOLGAI !

Az más dolog, hogy gondolkodnak és sokkal jobban frissítik információikat, mint esetleg az őket tanítók. Tudják, hogyan kell megszerezni a szükséges tudást néhány klikkeléssel, érzik, hogy soha az életben nem lesz szükségük a töménytelen mennyiségű elavult akadémiai tudásra!
Erre mindig az a válasz: "nem tudhatod mikor lesz rá szükséged"......
de tudjuk: maximum akkor, ha egy műveltségi vetélkedőbe jelentkezik valaki a TV-be és ott akar villogni.

Miért van az, hogy gazdaságilag mégis ugyanolyan analfabétán jövünk ki az iskolában 2012-ben, mintha 1980-ban lennénk.... Irodalomból még mindig életrajzokat és verselemzéseket tanítanak, testnevelésből pedig osztályoznak kislabdadobásból és távolugrásból......
Minden van, csak éppen a lényeg veszik el: a gyermek lelkesedése, érdeklődése és a készen kapott válaszok helyett az igazság keresése. Még filozófiából is diktálnak.... (könyörgöm) és filozófusokat tanítanak meg! Legalább filozófia és társadalomismeret órákon lehetne "filozofálni" ...de nem, meg kell tanulni az anyagot!

A mai fiatalok (hál'istennek van ilyen is) rákérdeznek a 2001.szept. 11 igaz történetére, a magyarság igaz eredetére, Trianonra, a Közel-Keleten folyó eseményekre.... Izraelre és Palesztinára. Hallottak és olvasnak Nikola Tesláról és az ingyen energiákról...., UFOk-ról, nemzetközi háttérhatalmoról.....
Érdekli őket mindaz, ami nem egy évtizedekkel ezelőtt megírt tankönyvi szöveg ötvenszer átszerkesztett, de még mindig ugyanazokat a hazugságokat, ferdítéseket tartalmazó történelme, irodalma, tudománya....  
És szomorú, de hiába van 2015, ilyenekről Tilos beszélni !  (SBG Buddha - VilagHelyzete) 

Érdemes meghallgatni Szentgyörgyi Albert évnyitó beszédét 1930-ból !


"Az iskola nyolcfajta intelligenciából egy felet osztályoz, s annak öt faktorából is csak kettőt, a lexikális memóriát és a matematikai készséget. Ezért nem csodálkozhatunk, ha az életben való boldogulás nem korrelál az iskolai beválással." (Vekerdy Tamás)

A magyar oktatásról Vekerdy Tamás - Éljünk úgy, mintha normális emberek lennénk


"Ha változtatni szeretnénk a dolgok tudatlansági katasztrófába torkolló folyásán, akkor be kell látnunk, hogy az iskola nagyon jól “iskoláztat”, de nem “oktat”
– tervezéséből kifolyólag. Nem a tanárok hibája ez, nem is a kevés pénzé, hanem arról van szó, hogy az oktatás és az iskoláztatás sosem lehet egy és ugyanaz a dolog.

Mindazoknak a nagyszerű tanárismerőseimnek a nevében veszem át ezt a díjat, akik az évek során arra törekedtek, hogy a gyerekekkel való találkozásuk hiteles legyen; azoknak a férfiaknak és nőknek nevében, akik sosincsenek eltelve önmagukkal, akik szüntelenül kérdéseket tesznek föl, akik mindig igyekeznek megfogalmazni és újrafogalmazni, hogy mit is kellene jelentenie az “oktatás” szónak. (John Taylor Gatto)




Szintén kapcsolódó cikk:
SOMMERHILL Dráma - Kell-e egyáltalán nevelés? Beszélgetés Vekerdy Tamással

4 megjegyzés:

  1. Ez meg milyen hoax irás megint? "Üdvözlettel egy tanár" Akárki irhatta ezt és ha már tanár akkor legyen is töke hozzá, hogy nyilvánosan is felvállalja a nevét és az iskolát ahol tanit. Tudván, hogy milyen következményekkel jár, addig meg kussoljon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első bekezdésben ott van, hogy az eredeti írás hol jelent meg.
      http://www.huffingtonpost.ca/lizanne-foster/dear-students-apology-from-teacher_b_6640108.html
      Ez a fenti cikk annak fordítása és más cikkekkel kiegészítése ! Így gondolom, nincs is jelentősége, hogy melyik iskolában és hol tanít Európában vagy máshol...

      Mivel egy kórképről ad beszámolót, egy helyzetjelentést. Amivel természetesen lehet vitatkozni vagy elvi vitákat is folytatni, de Hoax-nak csak olyan valamit lehet nyilvánítani, amiről valaki azt állítja, megtörtént és közben pedig kitaláció az egész.... A fentiekben vázolt jelenségek nem kitalációk, hanem egyfajta véleményt és jellemzést tartalmaznak....
      Vitatkozni lehet vele és kell is ha úgy érzed, de annak meg csak úgy van értelme, HA te is érvekkel, példákkal alátámasztod, hogy miért nem igaz, vagy nem úgy van, ahogy a cikkben is állítja a szerző !

      Egy mondatod azért érdekes és önmagáért beszél: vállalja fel a nevét, aki írta "tudván, milyen következményekkel jár, addig pedig kussoljon".... Tehát aki kritikát vagy ellenvéleményt fogalmazna meg gyerekeink iskolákban zajló képzésével szemben - annak számolnia kell a következményekkel ? vagy valamiféle megtorlással ? Mert ha igen, akkor régen rossz és borzasztó a helyzet !

      És nem mellesleg ahol a gyerekek napi 8-9 órát ülnek körülbelül 12 éven át, ott egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajta, az életben is használható tudást és tájékozódást tudnak megszerezni, ami segíti majd őket az életben boldogulásban és a SZABAD és BOLDOG EMBERRÉ válásban !

      És ezen most egyáltalán nem az uniformizált beosztottak és rabszolgák képzését értem !

      Törlés
    2. Konkrétan egyébként Lizanne Foster tanár és a Huffington Postnak is író tanár írta. Tehát nem Hoax !
      http://www.huffingtonpost.ca/lizanne-foster/

      Bár Te magyarként lehet (sajnos) arra vártál volna most, hogy mondjuk a zalaegerszegi Kossuth Gimnázium történelem tanára, legyen Takács István mondjuk, aki írta és na most aztán jól megkapja majd a magáét az igazgatójától és a kollégáitól vagy a helyi KLIK vezetőjétől és lesz ajaj......

      Törlés
  2. Csehovnak van egy csodálatos kitétele az egyik levelében:
    "Egy egész élet nem elég ahhoz, hogy kiizzadjuk magunkból azt a rabszolgát, akivé az iskola tett bennünket."

    VálaszTörlés