2017. július 2., vasárnap

Noam Chomsky: "Az USA a szakadékba rohan, miközben a világ pedig próbálja megmenteni saját magát ettől!"




Az elismert akadémikus, filozófus, nyelvész aktivista, aki kimondta, hogy "a neoliberalizmus maga a zsarnokság", a professzor Noam Chomsky újra interjút adott az RT News-nak.

Chomsky könyve a "Rekvíem egy Amerikai Álomért" ebben az évben jelent meg.  




"Egy szakadék felé tartunk, ráadásul a legrosszabb szakadékba rohanunk köszönhetően a pénzpiaci rendszernek"
- mondta az On Contact” műsorvezetőjének, Chris Hedges-nek az MIT egyetemen és kutatóközpontban tartott beszélgetésük alkalmával, ahol Emeritus Professzor Noam Chomsky (88).

A műsorvezető Hedges-nek,- aki maga is professzor - Chomsky  történelmileg  visszavezette a most alkalmazott neoliberalizmust a gyökerétől, az 1970-es évektől kezdve, a bal és jobb oldalon át a mai Donald Trump éráig.

"A neoliberális váltás a döntéseket a közösségi térből behozta a piacokra" 
"Az ideológia azt állítja, hogy ez növekvő szabadságot jelent, de a valóságbn ez maga a növekvő zsarnokság."



"A TŐKE érdekét - és különösen a transznacionális korporációkét és pénzügyi intézményekét - az emberek érdeke felé emelve létrehoztak egy "demokratikus hanyatlást" és "a bérek stagnálását vagy csökkenését a többség számára" - mondja Chomsky, aki egyébként a javak sokkal igazságosabb elosztása mellett áll ki, sőt emiatt még szocialistának is nevezi magát.

"A neoliberalizmus a világ dolgozó embereinek mindegyikét egymással folytatott versenybe kényszerítette, sőt szabadságot biztosítva a tőkének (és profitnak), tulajdonképpen magasfokú védelmet is garantál a tőke részére."
"Itt van például az intellektuális tulajdonjogok kérdése, mely kifejezetten magas adót jelent a lakosság számára" (, mely erről, nem is tud) - mondja Chomsky - megjegyezve, hogy a Micrososoft markában lévő technikai szabadalmak és az Apple adóelkerülési technikái az átlagembereket fosztják ki tulajdonképpen."
"Azt találod majd, hogy az elmúlt évek során a kormány politikája teljes mértékben a lakosság akaratával ellentétesen módosult olyan irányba, hogy elképesztő mértékben legyen a leggazdagabbak hasznára."


Chomsky, aki társ-szerzője a prominens 1992-es média tanulmánynak - 'A Tömegmédia Politikai Gazdaságtana' címmel -  (Manufacturing Consent), azt állítja, hogy
"ezek a változások "egy doktrína értelmében" léptek életbe és ennek ellenzőit vagy felfedőit tulajdonképpen marginalizálják, kiszorítják, sőt "Amerika-ellenesnek" bélyegzik meg."
(A teljes tanulmány innen elérhető) 


A konszenzusgyártás ipara

Chomsky 1988-as Edward Hermannal közösen írt könyvében (Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media) megtámadja az amerikai politikai kultúrának azt az alapállítását, miszerint a sajtószabadság és a média (lenne) az egyik garancia a mindenkori hatalmon lévő kormány túlkapásai ellen.

A könyv témáját jó tükrözi a címe, azaz a két kutató a tömegtájékoztatást a politikai konszenzus-gyártás iparaként azonosítja a műben.
A könyv alaptézise, hogy a média nem bírálója az uralkodó gazdasági érdekeknek, sokkal inkább ezen érdekek politikai propagandájának szerves része. 


Chomsky és Herman nyelvészeti szempontból vizsgálják az amerikai média jelentéseit a legkülönbözőbb világeseményekről. Többek között arra a következtetésre jutnak, hogy a sajtóorgánumok már önkéntesen választott szóhasználatukkal is olyan ideológiai miliőt, olyan kontextust teremtenek, amely ellehetetleníti a nagyközönség számára a világ eseményeinek – és azok valódi gazdasági és politikai okainak – érdembeli megítélését.
A „média mint propaganda” modellel Chomsky és Herman nem egy újabb összeesküvés-elméletet próbál gyártani. Szerintük a média öncenzúrájáról nem valamilyen titkos társaság, érdekcsoport tudatos beavatkozása tehet, az sokkal inkább a média gazdasági szerkezetének belső természetéből fakad.

A két szerző olyan események tudósításait vizsgálta, amelyekről általánosan az a vélemény, hogy a sajtószabadság kiemelkedő példái, sikerei, vagy túlkapásai. Ezek részletes elemzése is azt igazolja, hogy a sajtó a kormány és a politika saját értékei szerint tájékoztat az eseményekről, és csak felszínesen tér el a kormány által elfogadott értékrendtől.


“Az Amerikai kapitalizmus vad hívei igazán támadóak, valójában egy szakadék felé rohannak. Volt valaha a történelemben egy olyan szervezet, mely az emberi élet kiirtására törekedett?" - mondja Chomsky, akit különösen felháborítottak a globális klímaváltozás ellen elmaradt lépések és az értelmetlen háborúk.
Chomsky elítélte Trumpot is a Párizsi Klímaegyezményből való kilépés miatt és Trump állandó kritikusa, bírálója 
Megismétli:
"Az USA a szakadék felé rohan, amíg a világ próbál tenni valamit."
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV

Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog

Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

1 megjegyzés:

  1. Sikerült orvosolnom, hogy külön oszlopban újra láthatóak legyenek a legfrissebb hozzászólások, így végre újra ti is nyomon tudjátok követni egy szempillantással!
    A későbbiekben egy picivel lentebb helyezem majd, de jelenleg legfelül hagyom, hogy sokan észrevegyétek!

    VálaszTörlés