2013. július 23., kedd

Hová tűnt belőlünk az emberség - Végleg elvesztünk vagy ilyenek vagyunk ?


Ilyen történetet számtalanszor kapunk a Facebookon és e-mailben. Igaz? Talán már el sem olvassuk, mert azt gondoljuk, tudjuk mi van benne. Pont úgy viselkedünk, felületesen, már előre megadva magunknak az előítéletünktől terhelt választ és megyünk tovább. Akárcsak a való életben. Pedig akiről olvasni fogtok, abból ezer, tízezer található amerre csak járunk: a városban, a buszon, a piacokon,a metrón, az aluljárókban.....de lehet, hogy a szomszéd házban is.......Azért osztom meg Kata Vank Miskolczi által elmesélt történetet, hogy tanuljunk, de elsősorban gondolkodjunk el egy kicsit. Miért nem állunk meg ? Hová is rohanunk egyáltalán ? És mi magunk milyen hazug választ is szoktunk adni saját megnyugtatásunkra ? Tisztelet a kivételnek, a nagyon kevés kivételnek......


A TÖRTÉNET:
"Siettem. Egyébként is utálok vásárolni... de már muszáj volt. Próbáltam rábeszélni gyermekemet a közös shoppingolásra... de hajthatatlan volt. ő is utál vásárolni... Ha kettőnkön múlna, mi éhen halnánk... mert utáljuk a procedúrát. Még jó, hogy van pizza-rendelés telefonon, amit aztán házhoz hoznak. Nem vesztünk időt az életünkből. Morcosan szálltam ki az autóból. Becsaptam az ajtót, mintha az tehetne mindenről, ami miatt háborgom.
Láttam egy idős asszonyt, jönni menni rohangálni a parkolóban. nem néztem meg, elmentem mellette. hallottam a hangját:
- "Szép napot!" Arra sem méltattam, hogy hátraforduljak, rohantam a bevásárlókocsihoz. Egyszer csak közelebb ér hozzám: "Nem kérni akartam, csak köszöntem!"
Egy pillanatra elszégyellem magam. Már erre sem vagyok képes, hogy fogadjak egy köszönést. Rohanok Gyorsan bedobálom, ami kell, gyorsan fizetek. Az ajtóban áll az idős hölgy. "Segítek bepakolni az autóba, engedje meg legyen szíves, hogy visszatoljam a kocsit!" Még át is fut az agyamon, hogy NEM KÉRNI AKAROK!!! Ha, ha.... Mondtam neki, hogy köszönöm, megoldom. Pillanatok alatt behajítottam mindent, közben néztem a nénit. Mindenki ugyanolyan közönyösen sétál el mellette, mint ahogyan én. Sokan még a kocsit is neki tolják, mintha ott sem lenne.
Akkor már nem rohanok. Nézem az embereket. Tényleg ennyire nem érdekel már bennünket egy idős ember? Tényleg ennyire keresztül nézünk már egymáson, mi emberek? Oda viszem hozzá a bevásárló kocsit. Tolja vissza legyen szíves - mondom neki. Rám néz. Sírva fakad.
"Köszönöm, senki nem engedi meg! Már én is majdnem sírok. "Nézzen rám, és potyognak a könnyei. Mutatja az otthonkájának a zsebét. "Semmim nincs! Semmim sem maradt! Senki nem segít!!" Hátat fordítok, és letörlöm az arcomról a könnyeket! "Utánam kiabál: "Isten áldja meg érte!" Haza indulok, de még mindig ott csengenek szavai a fülemben: "Nézzen rám...SEMMIM SEM MARADT!!! SENKI SEM SEGÍT!
"

........"Szia! Vank- Miskolczi Kata vagyok, én írtam a szöveget az idős néniről, bár így képpel együtt sokkal hatásosabb. Arra kérlek tedd ki a folytatást is, mert azt is érdemes elolvasni! Köszönöm, hogy terjeszted, hátha mi emberek végre felébredünk, és újra emberként fogunk bánni egymással és az idősekkel!!!!

Visszamentem az idős hölgyhöz! Már nem rohantam, nem voltam dühös, csak kíváncsi. Kíváncsi az életére. Reméltem megtisztel azzal, hogy mesél nekem. 

Még mindig hallom tegnap elhangzott szavait, talán sosem fogom elfelejteni azokat. Megint köszönt, mosolygott, talán meg is ismert. Beszélgethetünk? Kérdeztem, kicsit félve. meredten nézett vissza rám. Velem senki nem akar beszélgetni! - mondja maga elé bámulva. Réved a semmibe. Nem akarom megbántani! - mentegetőzöm... csak beszélgetni szeretnék. Félre vonulunk. Még mindig ugyanaz az otthonka van rajta, de mosolyog. Mintha múltjának emlékei peregnének szemei előtt. Nem néz rám, csak maga elé bámul... és mosolyog. Nem akarom megzavarni. Látom a tekintetén, hogy egy csodálatos utazásban van része. 

"Miért szeretne velem beszélgetni? " -kérdezi kissé gyanakodva. Igazából nem tudom a választ, egyszerűen csak azt éreztem, vissza kell menjek hozzá, és néhány szót váltani. Néhány percig még néz rám...próbálja eldönteni, hogy csak gúnyolni akarom, vagy valóban érdekel a története. Pár perc múlva elkezd mesélni. Mutatja a karját, tele van kék zöld foltokkal.
"Van, amikor nekem tolják a kocsit...néha szándékosan! Nem akarom őket zavarni...de éhes vagyok..." Kevesen segítenek, és látom szemükben az undort! Nem én tehetek róla! De vannak jó emberek. Van, aki ételt hoz! Maradékot... onnan szemből... de én nem válogatok, szívesen elfogadom! (szemben van egy MC DONALD'S étterem) Hirtelen düh önt el, de nem akarom félbeszakítani... csak hallgatni szeretném.... És elcsodálkozom újra az embereken. Megrágott ételmaradékot ad a néninek!!! Nem is értem, tényleg nem értem... Mi ez a közöny ? Aztán abba hagyom a gondolkodást... és hallgatom az életét. 

"Vidéki lány voltam. Pestre kerültem dolgozni a tejgyárba.... szerettem... volt munka... volt pénz.... férjhez mentem, egy egyszerű emberhez...olyan volt, mint én... egyszerű ember... egyszerű... de nagyon jó ember.... már meghalt..... beteg volt.... " Egy pillanatra elhallgat.
Akkor arra gondolok, jogom van-e feltépni a sebeit a puszta kíváncsiságommal. Aztán folytatja. "Született egy fiúnk... nagyon okos ember lett belőle...elvégezte az egyetemet... büszkék voltunk rá.... ő volt az egyetlen, aki iskolázott lett a családban!! AZ ÉN FIAM !" Kihúzza magát! Testének minden porcikájából árad a büszkeség ! AZ Ő FIA! EGYETEM! TANULT EMBER !

Hirtelen meg akartam kérdezni, hogy akkor most hol is van az Ő büszkesége? Az egyetemet végzett ember!! De inkább, csak csendben ülök. Váratlanul elősomfordál a bokrok mögül egy jól megtermett cica! Újra mosoly ül ki a hölgy arcára! "Én etetem! Ő az egyetlen, aki szeret! Kidobták, itt kóborolt Ő sem kellett senkinek... csak nekem..." A cica vadul dorombol. "Meghalt!" - szólalt meg váratlanul. Hirtelen nem is értettem. csak később villant át a gondolataimban, hogy a fiáról beszél. Láthatta az arckifejezésem... megint mosolygott. "Este volt.... elütötte valaki.... Aztán csak mesél, és mesél. Napokig lehetne írni a történetét, vagy hetekig. csak azért írtam le... mert ez a néni nem hitte azt, hogy minden jár neki, nem hitte azt, hogy Ő sérthetetlen. Emelt fővel viseli a sorsát. És még ebben a nyomorban is etet egy cicát, mert így egyikőjük sincs egyedül. Beteg, nagyon beteg, látszik rajta. nem tudom meddig lesz még itt közöttünk. Egyszerűbb nekünk embereknek azt hinni., hogy velünk ez nem történhet meg.. mi nem kerülhetünk ilyen helyzetbe... egyszerűbb tudomást sem venni róla, neki tolni a kocsit, mintha ott sem lenne, mint azt mondani, itt a kocsi, tolja vissza. De már a 100 Ft.-ról sem mondunk le. Mocskos koldus, biztos a koldus maffia... biztosan piára kell neki, vagy cigire... Elég sokat voltam vele... nem iszik nem dohányzik... egyszerűen csak egy csodálatosan szép, és keserű élete volt, mégis olyan hite van, amit megrendíthetetlen!
Olyan erővel viseli az élete nehézségeit, amit csak csodálni lehet! Nem harcol, nem küzd, nem lázad... éli az életét, és próbál enni, és inni és etetni a cicát! Sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő, mi lesz velünk, ha megöregszünk!! Hálát adok Istennek, amiért megismerhettem ezt a hölgyet. Próbálok neki segíteni, de nagyon büszke ember!!! Isten adjon neki elég erőt, és tiszta szívből remélem, hogy élete hátralévő részét nyugalomban töltheti! 
"

48 megjegyzés:

  1. Ezt most megmutatom harmincezer embernek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, az én történetemet is megmutathatod annak a 30000 embernek! Sőt!

      Törlés
  2. koszonom katinak,hogy elmeselte ezt a tortenetet.elgondolkodtato es meghato.sokszor nem nagy dolgokkal teszunk jot a masiknak,hanem kicsi,leleksimogato tettekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, én már nem tudok hinni. Nagyon találékonyak sokszor, megvezetek. Egyik esetemet leírtam én is (alant). Eljátszották becsületüket, már bízom nem mindenki ilyen, de nem lehet kérni egyiktől sem erkölcsi bizonyítványt.

      Törlés
  3. ... folyamatosan futunk a világunk, önmagunk elől...
    köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Meg sem tudok szólalni, ideje komolya elgondolkodni ezen , mert nem egyedi eset.

    VálaszTörlés
  5. Lehet tudni hogy ez hol történt ? Hogy hol lehet megtalálni ezt a nénit? Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. baszátok meg, ezernyi csöves van az utcákon, ha megláttok egyet adjatok pénzt vagy kaját, ennyi az egész.

    VálaszTörlés
  7. Senkivel se kellene ronda lenni, de a legcélravezetőbb úgy számolni, hogy semmi sincs véletlenül és a "sosemlehettudni" sohase történik nélkülünk. Soha. Sajnos vagy nem, hisszük vagy nem, akarjuk-e vagy nem, ez így van. Segíteni mindig lehet és kell is, de a személyes felelősséget senkinek sosem , sehol, egyetlen pillanatig sem lehet letenni.

    VálaszTörlés
  8. Nekem egy teszkós bácsikám volt/van... hasonló történettel.
    De jól írta Ashoora Anoki (ha kicsit vulgárisan is), nem kell nagyítóval keresni, kinek ADJ. Nem csak pénzre, ételre gondolok. Jó szóra is éheznek ezek az emberek, vagy legalább arra, hogy emberszámba vegyék őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " Abból ismerjük meg a szeretetet, hogy ő az életet adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. Aki pedig világi javakkal rendelkezik, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte szívét, abban hogyan lehetne az Isten szeretete?" János Első Levele 3,16-17

      "Amikor pedig az Emberfia eljön az ö dicsőségében, és vele együtt az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. Összegyűjtenek eléje minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat a jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja. "
      "Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot. Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk betegen, vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg."
      "Akkor szól a bal keze felől állókhoz is: Menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre. Mert éheztem, és nem adtatok ennem, szomjaztam, és nem adtatok innom, jövevény voltam, és nem fogadtatok be, mezítelen voltam, és nem ruháztatok fel, beteg voltam, börtönben voltam, és nem látogattatok meg. Akkor ezek is így válaszolnak neki: Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, jövevénynek vagy mezítelennek, betegen vagy börtönben, amikor nem szolgáltunk neked? Akkor így felel nekik: Bizony, mondom néktek, amikor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tették meg.
      És ezek elmennek az örök büntetésre, az igazak pedig az örök éltre." Máté Evangéliuma 25,31-46

      Törlés
    2. Te nem is vagy Boszi ! Remélem kecske sem. Csak azt tudom mondani, hogy ámen !
      "Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek!"

      Törlés
  9. Nagyon megindító történet, és tényleg egyre több ilyen lehet. Én is találkoztam már hasonló élettörténettel, és azt gondolom hogy minden embernek jól kellene cselekedni, dönteni egy ilyen helyzetben. Talán ha valaki keresztény, akkor könnyebb dolga van, mert Jézus is volt hasonló helyzetben, sőt Ő elszenvedte és elhordozta mindezt a megaláztatást, kiközösítést, elvetettséget, hogy nekünk már ne kelljen. Ha mégis megtörténik, lehet hogy próbatétel lesz minden embernek, hogy mit tesz ha találkozik egy ilyen elesett emberrel. Ami hiányzik az emberekből: könyörület. Talán mert Jézus legfontosabb szerzeményét elutasítják: Kegyelmet.
    „Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állnak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, tisztátalanok, szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői. Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői; kiknél meg van a kegyesség látszata, de megtagadják annak erejét." (2Tim 3,1-5).

    VálaszTörlés
  10. Kedves Apriel! Imádom Jézust és igyekezek méltó lenni a sok-sok kegyre, amivel napról napra elhalmoz.

    " Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk. Mindegyikünk a felebarátjának kedvezzen, mégpedig annak javára, épülésére. Hiszen Krisztus sem magának kedvezett, hanem, ahogyan meg van írva: " A te gyalázóid gyalázásai énreám hullottak." Mert, amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk. A türelem és a vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját." Pál Levele a Rómaiakhoz 15, 1-6

    Nyugodalmas Jó Éjszakát kívánok minden olvasónak.

    VálaszTörlés
  11. Talán ha emberségesebb kormányunk lesz (kell, hogy legyen gyökeres változás, mert ez a jelenlegi kúrmány annyira szarul csinálja még a szart is, hogy belebukik magától, de ennél hamarabb el lesznek kergetve is), és nem mindenki a túlélésért kapar, akkor könnyebben fordul jótéteménnyé a bátortalan szánalom és a passzív sajnálat. Én ebben reménykedem, és támogatom a Kásler-féle Rendszerváltó Mozgalmat, mert szerintük messzebbre kell menni a probléma orvoslásához Orbánnál és Gyurcsánynál, és nekem is ez a véleményem. (ez nem azt jelenti, hogy az említett urak megússzák a felelősségre vonást)

    VálaszTörlés
  12. A probléma abban van h. az embernek kettős természete van. Létezik egy jó és egy állati (állati ösztönök alapján működő természet). Eddig több kevesebb sikerrel az ember a rossz természetére valamilyen ellensúlyt (kontrollt) helyezett, mert tudta -ma már nem tudja- ha ez előtör abból jó nem származik. A mai 20.-21. század arról szól, hogy minden kontroll, ellensúly felbomlott (maga az ember került középpontba -közben ünnepli önmagát- és azt is gondolja hogy bármit megtehet). Ezért recseg ropog a mai emberi társadalom többsége.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi probléma, csak átesett az emberiség az egyik végletből a másikba. Az elmúlt 2000 év úgyis a nagy keresztény képmutatásról szólt, meg látszat önkontrollról, kevés kivételtől eltekintve. Egyébként meg csak a látszatra figyelsz, a negatívra, mert ilyen az emberi természet, mely a rosszat mindig felnagyítja. Hidd el, az emberek sokkal jobbak annál, mint ami a látszat.
      És bár a másik véglet LÁTSZIK, de kiforrja ez magát. Az embernek meg kell merítkeznie a saját poklában, ha dudás akar lenni. És bizony alaposan meg is szenvedi ezt, de tanul belőle.
      Mert a Föld egy pokoli jó tanulótelep, mert benne az ember tükröt tart, és tükröt kap :)
      A Teremtő meg hosszútűrő, és nem a mi időnkkel, agyunkkal gondolkodik, a csiszoltabb gyémánt pedig többet ér.
      A baj inkább azzal van, hogy a tékozló fiú történetét még a keresztény testvéreink sem hiszik el, főleg akkor, ha az idősebb fiú szerepében tetszelegnek, és legtöbbször pokolba kívánják az emberiség kétharmadát.

      Törlés
    2. Jaj te hulivuli maradjá'má' a tékozlófiús dumáddal! Nem fogtad fel a lényeget.

      Jön majd a megváltó , és őmajd megmutatja mindenkinek: ki jobbra - ki balra! "Te baloldali érzemű voltál, mész a libsi pokolba! Te meg jobbikos voltál, mész a gázkamrába! Gyerünk, mozgás!"

      És vannak a képmutatók: "Hű! Veletek mit kezdjek? Hát jó lesz nektek két szék között..."

      Aha és lehet válogatni, mindenkinek meg van a maga tapasztalata a témában, hiszen eléggé egymás seggébe vagyunk poros városainkban, csak a falvak ürültek ki, ott bezzeg nincs ilyen gond! Vagy?...
      Nem segítettem - hú szívtelen dög vagyok! Segítettem de átvert a szemétláda!
      De nekem lenne egy idevágó kérdésem: Miért is jutott valaki a tönk szélére?
      Ez nem fontos?
      Nincs meg mindennek az oka?
      Aki ma BMW-ben repeszt azt holnap talán kikerüli ez a sors?
      Aki ma nem ebédelni jár vendéglőbe, hanem panaszkönyvbe írogatni, az nem ehet holnap McDonalds-os mardékot?
      Az ember erőtlen lett, már magán sem képes segíteni, nemhogy másokon...

      Nincs a régi dicsfény, mint a bibliai időkben. Már csak sárba túrás van orral előre.

      Törlés
    3. A régi koroknak is meg volt a maga sara, nehogy azt hidd, hogy jobb volt, akár a bibliai időkben. Ha meg dicsfényes szentekkel jössz, jó ha tudod, többet lehetne tanulni az életük azon részéből, amit elhallgattak, és ami nem volt olyan fényes, ahol ők is küszködtek, mint abból, ami megközelíthetetlen a legtöbb ember számára.

      Törlés
    4. Hát ööö jó én elhiszem neked, hogy régen sem volt kolbászból a kerítés.
      De a Szentek azok azért Szentek, mert túlléptek az emberi tökéletlenségen.
      Szóval én igyekszem megtanulni mindazt, amit tőlük megtanulhatok, mert nem képzelem azt magamról, hogy én mindentudó minden6ó lennék, mint egyes embertársaim...
      Én nem rongálok telefonfülkéket az utcákon, én nem köpködöm le a koldusokat, tudod azzal torz pofával és közben meg annyit mondott: Pfujjj!Mert ilyet is láttam.
      Vannak olyanok , akiknek a példája érdekelne, pl. vegyük mindjárt Salamon királyt. Engem érdekelne a VALÓS története és nem a hazug propaganda.

      Törlés
    5. Cherchez la femme /keresd a nőt
      Éngem meg inkább Sába érdekelne ebben a sztoriban. :)

      Törlés
    6. Jaja jó sztori lehet... :-) De engem nem annyira Sába érdekel.

      Törlés
    7. Pedig Buddha ezzel egy igazán érdekes posztot csinálhatna.
      Cherchez la femme a zsidókereszténységben , megkeresni, Jézusnak női párját, és ezzel megkeresni a kapcsolódási pontokat az egyiptomi Ízisz-Ozirisz kultusszal.
      A biblia patriarcha-kultusza így eléggé unalmas.
      Egy kis fűszer hiányzik hozzá, ami feldobja, hogy legyen íze. :)

      Törlés
  13. Nekünk is volt egy otthonkás nénink, segítettünk élelmiszerrel, pénz nem adtunk. Beszélgettünk Vele. Könnyei szivárgottak. Beteg fiával együtt, testvére kitette a fedél alól. Összeszedtünk még jó állapotú ruhát, télikabátot, cipőt, két hatalmas utazótáskába és beraktuk a csomagtartóba, hogy ha megtaláljuk, odaadjuk Neki. A véletlen hozta, hogy egy este fiával találkoztunk, beszélgettünk, és ledöbbentünk! Nagyon nyílt volt. Elmondta, gyomrát többször műtötték, de a fekély állandóan visszatér. Elmondta, ketten kéregetnek, nagyon trükkösen. Nem kérnek semmit, csak búsan állnak, mellettük a szatyor. Sokan megsegítik, a napi bevételük 3000-6000,- Ft! És ami még elmondott: naponta 2x megvesznek fél-fél liter pálinkát és "ebéd időben" lenyelik ketten! Kajára nincs gondjuk, a velünk hasonló balfácánok eltartjuk! Döbbenet! Ők voltak az utolsók, akiken próbáltunk segíteni, pedig mi napi bevételünk messze jóval kevesebb. Sajnálom azokat, akik tisztességesek, nem ilyenek, mint a mi "szegényünk", de már nem hiszek, nem állok szóba Velük, a fejőstehén már nem tejel. Tanulság: nem mindig az, ami látszik.

    VálaszTörlés
  14. A történem maga szép, s rámutat az élet nagy dolgaira, hiszen ezért is találta ki valaki.

    Bár az ilyen mézes mázas hoaxoktól a hideg ráz, tele van velük az internet

    A valóság az hogy ilyen "néni" kevés van, és tuti hogy sokkal előbb segít neki bárki, mint egy "hagyományos" hajléktalannak. Egy volt lakótársam aki egy hajléktalan szállón dolgozott (önszántából segíteni akarásból volt ott, tehát nem lehet azt mondani hogy negatívan állt a témához), mondta hogy a hajléktalanok ~97%-a nem is akar visszatérni a "normális" életbe, teljesen fölösleges a rehabilitálás, egyszerűen megszokták a szabadságot a "gondtalan" életet annak nehézségeivel együtt. Aki meg ki akar törni az előbb utóbb ki is fog.

    Egyébként jó 10-15 éve Fehérváron volt egy idős bácsi (azt hiszem a romkert környékén) aki rendesen kiállt szépen felöltözve, na neki látszott az arcán -akár milyen szikár is volt- az "élet", a becsület, és a sors ... na neki adtam pénzt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy látom, az ilyen mézes-mázas, az érzelmekkel manipuláló hoaxok célja sajnos nem az IGAZSÁG megismertetése, és az Ember felemelése.
      Aki viszont túl van néhány fátylon, az tudja, hogy semmi nem véletlen, nincsenek ártatlan áldozatok, hiszen ilyent hogy engedne a mindenható SZERETET?:)
      Csupán örök, kozmikus törvények vannak (Általa), elsősorban az ok, és okozat törvénye, amit az ezt nem ismerő emberek sorscsapásnak, Isten büntetésének éreznek.
      A Teremtő nem büntet, ő csupán megteremtette az ok és okozat törvényét, ami a tetteink következményeit vonja maga után.
      Én feltétel nélkül hiszek a Teremtő igazságosságában, ezért nem tudok hinni "ártatlan" áldozatok "szerencsétlenségében".
      Úgyhogy szerintem az ilyen, érzelmekkel manipuláló hoaxoknak sajnos inkább az IGAZSÁG, az Ember saját sorsáért való személyes felelősségének (ami felemelhetné) elkendőzése a célja.

      Törlés
  15. SBG Buddha.
    Szerintem ez még neked is új http://apostolimagyarkiralysag.hu/news.php?readmore=166

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de jó lenne, ha mindenki tudná, hogy mit kell tenni!

      De ha elfogadjuk ilyen megalomániás kisebbség létezését, akkor arra is gondolni kéne, hogy mindent AKARNAK látni. Aki rejtőzik felkutatják, aki hangoskodik, azt már nem is kell. Itt egy csapda, ott egy csapda.
      Melyikbe teccik belesétálni?

      Törlés
  16. Ünneprontó leszek, de a cikkben is benne van, hogy miért tart ott, ahol tart.
    "Nem harcol, nem küzd, nem lázad..."
    Tehát lényegében semmit sem tesz azért, hogy megváltozzon a helyzete. Akkor meg mire számít?
    Majd odamegy valaki és ad neki pár száz millió forintot, hogy tessék, nem kell harcolnod és küzdened, majd én megteszem helyetted.
    Valaki fentebb írta, hogy a hajléktalanok többsége nem is akar kikerülni az ördögi körből. Régebben valahol láttam, valami műsorban volt, hogy a hajléktalanokat tesztelték. Bementek a hozzájuk közel eső helyekre, hogy munkát szerezzenek nekik. Pakolás, takarítás stb... Érdekes módon 0 hajléktalan ment el a már lefixált munkára. Végül kiderült, hogy azért, mert a koldulásból sokkal jobban megélnek, mintha tisztességesen dolgoznának. Na azért nem adok és nem is fogok adni senkinek, mert ilyen a hozzáállásuk. Ez a néni is simán kitörhetne, ha akarna, de szarik rá (nem harcol, nem küzd...).
    Mindig van kiút, csak keresni kell és nem szabad feladni.

    Volt egy másik érdekes felmérés is, a pontos számokra már nem emlékszem, de ott azt vizsgálták, hogy kinek adnak szívesebben az emberek. Ugyanaz az ember volt küldönböző ruhákban és azt nézték, hogy mikor kap pénzt.
    A koldus ruházat hozta a legkevesebbet, az üzletember a legtöbbet. Amikor koldusként, szakadt ruhában, koszosan, büdösen ment kunyerálni kb mindenki elfordult tőle (a piás punk is kb ugyan ezt az eredményt hozta, de azt hiszem többet kapott, mint koldusként), de amikor öltönyben, aktatáskával aprót kért a parkoló órához, akkor szinte mindenki adott neki.
    Ezen érdemes elgondolkodni, hogy egy ránézésre rendezett anyagiakkal rendelkező embernek miért adunk szívesebben, mint egy lecsúszottnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hallod komám az a néni a képen megvan vagy 80 éves nem tudom te mennyi vagy de megnézném hogy ha te ennyi idôsen ilyen helyzetbe kerülnél még volna e kedved
      harcolni,küzdeni vagy lázadni vagy az egyszerübb úton felhúznád magad valahova
      az a legnagyobb baj ,hogy szinte senki sem tudja magát beleképzelni a másik
      helyzetébe. Lehet te már akkor felhúznád magad ha el kéne temetned a gyerekedet.
      Ebbe nem gondoltál bele.
      ennyit exrnek.

      A bibliás idézetekröl meg az a véleményem ,hogy a ti szent könyvetek vérben született több millió ember halálát megkövetelve az inkvizició által.
      Míg guttenbergnek köszönhetöen egységes bibliát tudott nektek prezentálni
      a katolikus egyház.

      A biblia helyett inkább olvassátok az arvisurát és a yotengritet.

      Különben én meg leszarom ki mire költi, ha van nállam apró álltalában adok a koldusnak .Az meg hogy csaló vagy nem az az ö lelkiismeretén múlik és a maga
      idejében neki kell róla számot adni.

      Törlés
    2. Szerintem hibás elgondolás, hogy az élet alapja a harc, és a küzdelem. Mert ha harcolsz, azzal legyőzöl valakit, és máris megvan a karma. Nehezen egyeztethető össze Szeretettel. Az együttműködés, és a másik segítése, kellene lennie az alapértelmezett hozzáállásnak. Tudom, nem ez látható a társadalomban, de ez a Te döntésed.
      Szép estét!

      Törlés
    3. István Mándics,
      a képen található néni lehet megvan annyi, de hogy nem róla van szó, az biztos. Nem hiszem, hogy annyira népszerű lenne, főleg az arabok és törökök között, hogy a képét ilyen nyelvű oldalakon is terjesztenék. Hab a tortán, hogy ezeknek a cikkeknek köze sincs az ittenihez, de biztos a néni van képen...

      arab
      http://www.alrsaal.net/wp-content/uploads/546774_464235793630041_1536694139_n.jpg
      http://etl3mnrasi.com/wp-content/uploads/2013/01/546774_464235793630041_1536694139_n.jpg

      török
      http://www.kadinmedya.com/wp-content/uploads/2010/11/aradiniz_mi-300x200.jpg
      http://kalemvenun.blogspot.hu/2009/02/huzurlar-yok-mu-anne.html
      http://www.timsah.com/uyeler/latraviata/begendigi-videolar


      http://img.simpalsmedia.com/point.md/news/160x90/7CA4C335-3253-DC51-41D6-66523015FE2C.jpg
      http://www.kuraniterbiye.com/resimler/medya_haberler/3280.jpg

      ennyit István Mándics a képen a 80 éves néni szerepelnek.


      A harc nem feltétlen jelenti azt, hogy valakinek ebből kára származik. Ha pl a saját félelmeid és korlátaid győzöd le azzal kinek ártasz? Félek attól, hogy segítsek a koldusokon, mert biztos csalók és ezért utálom őket, de harcolok a félelmem ellen és legyőzöm. Elkezdem szeretni a koldusokat, de jön a karma, mert harcoltam és az ellenkezőjét kapom vissza a gyűlöletet, holott pont ez ellen harcoltam. A harc szerintem nem egyenlő azzal, hogy háborúban embereket gyilkolj, vagy más kárára előnyt szerezz. A legnagyobb harcok saját magadban zajlanak...

      És ha már karma, akkor nem lehet, hogy neki ez a karmája? Hát persze, hogy nem, egy öreg néni csak jó ember lehet és lehetett egész életlében, de ha én csinálok vmi rosszat, akkor én biztos visszakapom a karmától, de egy öreg néni az nem...

      Törlés
    4. Hát valahol van abban valami, amit mondasz exr , de asserosz, amit az I. M. mond, velős!
      Szerintem a legfontosabb a saját lelki sérüléseink ápolása , amit persze sokan másoktól várnak - mintha azok megtehenék helyettük. És ezt még azzal kendőzik, hogy rászállnak a kiszemelt áldozataikra, és elkezdik kioktatni, utasítgatni, megdumálni, abban reménykedve, hogy amaz nem jön rá kicsiny kis trükkjükre. És itt saját felületességükből indulnak ki.
      Hülyébbnek tartják kiszemelt áldozatukat, mint saját magukat, és ha amaz visszaszól, akkor még ő a szaralak, ugye? Sokan játszanak ilyen és hasonló játszmákat el, mire egy szép napon belefáradva feladják.
      De a kifejtett munka haszna megtérül, és nem mindig mások nagy mellénnyel hangoztatott "véleménye" szerint.

      Törlés
    5. "...Végül kiderült, hogy azért, mert a koldulásból sokkal jobban megélnek, mintha tisztességesen dolgoznának."

      "Amikor koldusként, szakadt ruhában, koszosan, büdösen ment kunyerálni kb mindenki elfordult tőle"

      Most akkor jól jövedelmező koldusnak lenni vagy nem lehet egy kanyit sem keresni, mert mindenki elfordul tőle?

      Törlés
    6. exr ez ügyes kis nyomozás volt tény és való , hogy se a törökök se az arabok nincsenek annyira humánusok ,hogy egy szerencsétlen magyar néni sorsán különösebben aggódnának.

      A karma tényleg így müködik ahogy írod igazd , van mindenkinek karmája és a szépsége , hogy a néninek abszolút nem biztos , hogy ebben az életében elkövetett
      hibáiért kell ezt a sorsot "elszenvednie" de inkább mondjuk úgy megtapasztalnia.
      a Karma életeken áthúzodó jellege miatt.

      Igazad van a harc koránt sem jelenti azt , hogy valaki más kárán boldogul.
      Erre inkább az lenne a helytálló mondás "segíts magadon Istan is megsegít."
      ergo: ha nem teszel magadért semmit ne várd ,hogy segítséget kapj.

      Igazság az egész történetböl annyi , hogy mindenre van pro és kontra.
      nekem is vannak tapasztalataim szélhámosakkal és egyszerü póruljárt emberekkel
      kapcsolatban is .
      Bár többre értékelem az alkoholista csövest aki bevallja , hogy piára költi amit kap. Mert legalább igazat mond.

      végezetül egy rövid kis történet a "kedvenc" szélhámosomról
      egy bevásárló központ parkolójában viszem vissza a bevásárlókocsit , a tárolónál leszólít egy 60 éves forma asszony.Elkezd siránkozni , hogy Székely vagyok nincs pénzem kenyérre legyek szives vegyek töle venni egy csomag (ca.4-5 pár)zokni . Kédrem töle mennyibe kerül, azt mondja amennyit gondolok.
      Kiveszem a kocsiból a 100-ast. meg a tárcámból az összes aprót nagyjából 5-600 Ft.-ot. Mikor odaadom neki azt mondja ez kevés. Mondom hogy ezen kívül csak papírpénzem van a legkisebb címlet 2000 azt meg nem adom.Erre megszólal nem baj tudok visszadni , szerencsére nem siklottam el az apró részletek mellet visszakértem az aprómat majd leüvöltöttem az asszonyt a parkolóba , hogyha van pénze visszaadni akkor van kenyérre is .Nem kell szélhámoskodni és ne hozzon szégyent a Székelyek büszke népére.

      Nagy baj van a világban ezt szerintem mindenki tudja fôleg aki ezt és hasonló oldalakat olvas.

      Bár ha az emberek betartanák a Yotengrit legegyszerübb útmutatását :
      Ne bánts , ne árt ,istápolj , segíts.Ès a jószomszédi viszonyt akkor talán még a dolgok is megváltoznának.
      üdv

      Törlés
  17. Ti is, mindenki lesz öreg. Régi idézet: "VOLTAM, MI VAGY, S LESZEL, MI VAGYOK"

    VálaszTörlés
  18. rózsaszín romantikus bla bla bla

    VálaszTörlés
  19. Hát a kedves kommentelők nagyszerűen kiállították a biziket (tisztelet a kivételnek). Jól látható a tévelygéseknek ezek a borzasztó megnyilvánulásai. Ha nem kell az Isten kegyelme, lám mi lesz az emberből.
    „Mert nem jó fa az, amely romlott gyümölcsöt terem, sem nem romlott fa az, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fa a saját gyümölcséről ismerszik meg; mert a tövisről nem szednek fügét, sem pedig a szederről szőlőt. A jó ember is a szívének jó kincseiből hoz elő jót, a gonosz pedig gonoszat hoz a gonoszból; mert a szív teljességéből szól a száj.” (Lukács 6,43)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ne legyél már ennyire naiv barom, a legtöbb hajléktalan egy semmire kelő féreg

      Törlés
    2. Árpiel! Már többször leirtam neked, hogy nem szép, ha bibliai idézetekkel akarod mások véleményét magasról földbe döngölni, szemét kinyomni.
      Próbálj már meg önmagad lenni, eredeti lenni, nagyra értékelném, mert így csak a programot látja futni benned mindenki.

      Törlés
    3. Cs.B. Naná hogy inkább leszek "barom", mint gonosz lelkű: "A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt." (Máté 12,35)

      Törlés
    4. így valójában rossz ember vagy

      Törlés
  20. Nem engem kritizálsz Hulivuli, értsd már meg ! Magát az Isten Fiát ! Én csak az Ő tükrét tartom, és közvetítem az üzenetét. Lelked rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen , rajta van a lelkem.És olvasd el mégegyszer, mit írtam, és vésd a szívedbe, ne az agyadba, mert csak program marad.
      Ha egy olyan díszes köntösbe öltözködsz, ami nem a tiéd, és farizeusként lobogtatod mások előtt rossz időben, rossz helyen, az már a bűn kategóriája.
      Ezért írtam, hogy itt mindenki jobban értékelné, ha inkább önmagad lennél.

      Törlés
    2. Te nem bírod fölfogni, hogy mit mondunk neked el ezredszerre... -.- Nem vagy te semmiféle fölkentje semmilyen mesternek, és elég uncsi ezredszer az önhitt és vakbuzgó küldetéstudatodat tolerálni. A múltkor tuti elkerülte a figyelmed, úgyhogy nesze:

      Jaj te Arpiel, nem tudsz kitörni ebből a bűvkörből! :) A bibliával magyarázod megint, hogy miért igaz a biblia. :) Ezredszer... -.- Ha már te mindenáron ragaszkodni akarsz hozzá, legalább azt vedd figyelembe, hogy akikkel itt beszélgetsz azok másképp gondolják. Vagyis ide kurvára nem elég benyomni valami idézetet vagy buta dogmát. Megtámogatni valami kereszténységtől független dologgal, netán logikát/saját gondolatokat/saját élettapasztalatot megosztani... néha ilyen önálló gondolatok meg minden... izgi ugye? :)

      Ezzel, hogy állandóan és csakazértis (sőt egyre jobban) nyomatjátok itt a műsort, csak újabb konfliktust kreáltok. Ez itt nem az időkjelei... Tehát ha értelmes vitaalapot akartok teremteni, akkor muszáj lesz kilépni a megszokott dagonyából, ahol az egyívásúakkal szoktatok fetrengeni. :) Persze ha neked elég annyi, hogy megcsinálod a balhét aztán beállsz a "szent" oldalra és onnan fújsz a többire, akkor az más tészta... Gondolom neked sem lenne az ínyedre ha egy porszívóügynök állandóan ugyanazzal az ajánlattal zaklatna. Ideje lenne fölfognod, hogy amit itt te kínálgatsz az többször is kategorikusan el lett utasítva. Tehát vagy gyere elő valami újjal, vagy turbózd föl a régi ajánlatot. (Értsd: próbálj valami közös alapot találni érdemi vitára.) De amit művelsz/műveltek itt az egy kereszténységen kívülinek rendkívül taszító és irritáló. És senkit nem érdekel, hogy a könyvetek azt írja, hogy ez a dolgod - mint jó keresztény...

      Tehát nyiss vagy kuss! :) De persze ez csak tanács. Minden jogod és lehetőséged megvan rá, hogy továbbra is ilyen kőagyú begyöpösödöttként viselkedj. Csak hát ez nem jó senkinek...

      Nem kell kitérni a hitedből, csak fölfogni hogy azon kívül is élnek emberek. És bizony nem biztos, hogy ők a hülyék. :)

      Törlés
    3. Sziasztok osztom az elözö két válasz véleményét.

      apriel az irásaidból következtetve valószínöleg te is egy vagy a sok közül aki
      vasárnap a gyüliben várja az aznapi csodát és elvakult radikalizmussal védi a "Szent Írást".
      Gondolkozz logikussan már valahol följebb ìrtam , hogy a mai biblia vérben született ez picit bôvebben azt jelenti , hogy az 1200-as években megtiltják a köznépnek a biblia olvasását kivéve az egyházi és az akkori világi vezetöket.
      ez annyit tesz ,hogyha a "pórnépböl" valakinél bibliát talált az inkvizició akkor azt a könyvvel együtt máglyára vetették.
      Ezalatt a nagyjából 2-300 éves idötartam alatt több millió ember halt máglyahalált a katolikus egyház ezen rendelete miatt. Mint írtam Guttenberg az
      1400-as évek közepén fölfedezi a nyomdát.És mi a lényege ? A nyomda elött a biblia kézzel volt ìrva , másolva egy másik könyvröl esetleg emlékezetböl .Ergo minden biblába más volt leírva.
      Eddig logikus nem? miután a katolikus egyház egységes bibliát tud kiadni a nyomdának köszönhetöen , a "pórnép is újra olvashatja a bibliát. A következtetés: a mai biblia nem az Igazságot tartalmazza és az egyházi vezetök a saját kényük kedvük szerint állították össze ,úgy ahogy jónak gondolták.Vagy ahogy az érdeküket szolgálta. A mai bibli ezért szerintem vérben született és hazug. lehet ,hogy ezzel sokak érzéseit megbéntom de józan paraszti ésszel logikus.
      És ha már biblia és jézus sajnos a keresztény egyház magáévá tette jézust aki valójában egy Pártus azaz magyar herceg volt. és korántsem ezt akarta elérni a tanításaival. és a biblia fôlleg az ószövetség istene nem egyeztethetö össze a magyar gondoltvilággal. Eleve ha logikusan gondolkodsz akkor az ószövetségi Isten Hazug. Miért is , mert azt mondja ádámnak ne egyél a tiltott fa gyümölcséböl mert meghalsz ádám éva unszolására evett a tiltott fa gyümölcséböl és mit történt? hát nem igen halt bele , söt gyerekeket nemzett.Ergo Isten hazudott. meg aztán kérdem én ha földön ádám ,éva ,káin, ábel és még pár testvérük élt kik nincsenek konkrétan megnevezve akkor 1: miért csalta el Messzire káin ábelt ,hogy agyoncsapja a kapával? logikussan gondolkodva 500 méterrel odébb a bokorba is el tudta volna rendezni a dolgot .
      2.Ha az elsö emberpárból alakult ki a földön a ma élô emberiség akkor az egész bolygó egy hatalmas beltenyészet és mindenki mindenkinek a rokona, és ugyebár tudjuk , hogy ez mivel jár? Beltenyészetböl szép dolog nem lesz az biztos.

      na mindegy

      Ez a kis eszmefuttatás nem azt jelenti , hogy beszélö majmok vagyunk. Szerintem mi vagyunk a földönkívüliek. Miért is, mert a természetet figyelvén mindenhol megvan az egyensúly az összes földi elôlény közül mi emberek vagyunk képesek megtörni az egyensúlyt és elpusztítani mindent. Azaz az írmagjáig kirtani a többi élôlényt és ezzel felborítani az egyensúlyt. elgondolkodtató?

      üdv

      Törlés